Zonder een kop koffie en een kommetje yoghurt,
vers fruit en granola kan ik onmogelijk aan mijn dag beginnen. Die granola
kocht ik tot voor kort in de supermarkt (The Original Crunchy van Jordans) en
ik probeerde ook weleens die met noten van Wees gegroet granola (dat
een standje had op SterkWerk) maar die smaakte iets te veel naar kaneel.
Zelf granola maken leek me wel een lekker
alternatief maar ook (te) veel werk. Tot Zoi me tijdens een etentje bij haar
thuis overtuigde van het tegendeel. “Hooguit twintig minuten”, verzekerde ze
me. Zij maakt zowat alles zelf, tot en met de crackers die ze die avond serveerde bij het
aperitief (die laat ze ongeveer 12 uur drogen in een speciale oven… superlekker maar zo arbeidsintensief!) In vergelijking daarmee is granola maken natuurlijk
kinderspel, dus ik had geen excuses meer.
Daarom ging ik op zoek naar recepten en gaf er
mijn eigen draai aan. Sommige ingrediënten verving ik (ahornsiroop werd
bijvoorbeeld honing) en andere liet ik gewoon weg. Intussen maakte ik het al
een keer of vier klaar, telkens met een lichtjes andere samenstelling.
Gedroogde bananenchips zijn er bijvoorbeeld heel lekker in, of extra walnoten
(uit de tuin van mijn schoonvader), wat extra zonnebloem- of pompoenpitten,
lijnzaad,… En een snufje kaneel mag natuurlijk ook, als je dat
lekker vindt. Al die ingrediënten vind je gewoon in de supermarkt, maar ik haal
ze het liefst in de bioshop, waar ze extra veel soorten gedroogd fruit, noten
en zaden hebben.
Dit heb je nodig
- 200 g havervlokken
- 150 g noten en zaden naar keuze. Ik
kocht een kant-en-klare notenmengeling met hazelnoten, walnoten, amandelen en
cashewnoten en voegde er een restje pijnboompitten, 50 g zonnebloempitten en wat
kokosnootschilfers (een restje van mijn zelfgemaakte chocoladetruffels) aan
toe.
- 50 g gedroogde veenbessen en/of
rozijnen (had ik ook nog in huis)
- eventueel ander gedroogd fruit
(banaan, ananas, abrikoos,…)
- een vijftal eetlepels honing (of
ahornsiroop, naar smaak)
 |
Notenmix, cranberries en havervlokken van de Bioshop |
Zo maak je het: Verwarm de oven voor op 175
graden. Intussen hak je de noten in grove stukken en roer je alle ingrediënten
door elkaar.
 |
De noten hak ik eerst in grove stukken |
 |
Alles door elkaar roeren in een kom |
Leg een stuk bakpapier op een bakplaat en verspreid er de granola
over. Ik schep er hier en daar nog wat extra honing op voor ik het in de oven zet.
Als je een goeie oven hebt, is een kwartier à
twintig minuten bakken voldoende. Schep na een minuutje of acht alles eens goed door elkaar, en haal de granola uit de oven voor hij begint te verkleuren. Laat
afkoelen en bewaar in een pot die je goed kan afsluiten.
 |
Ontbijt op z'n zondags: yoghurt, fruit, homemade granola, met koffie en een boek |
Extra serveertip van mijn mama: Heb je geen
vers fruit in huis voor bij je yoghurt met granola, gebruik dan diepgevroren
rood fruit. Eventjes opwarmen in een pannetje (of in de magnetron, als je die
hebt), bovenop je (Griekse) yoghurt scheppen, wat granola erover en klaar. Zooo lekker!
Labels: eten, ontbijt